Publicador de continguts


La tradició de la literatura oral de Mallorca cobrarà vida aquest cap de setmana als carrers de Palma de la mà de la primera edició de la Diada de ses Rondalles


9 d’abril de 2024

La iniciativa de l’Ajuntament, que ha comptat amb l’organització de la Institució Francesc de Borja Moll i la col·laboració del Consell, l’Institut d’Estudis Baleàrics i el consistori de Manacor, ha estat presentada pel primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet

Palma, 9 d’abril de 2024.- El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha duit a terme aquest dimarts la presentació de la primera edició de la Diada de ses Rondalles, una iniciativa que posa en marxa, aquest pròxim cap de setmana, a Ses Voltes i altres emplaçaments del centre de la ciutat, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma.

A la convocatòria informativa hi han assistit també representants de les institucions que col·laboren amb aquesta iniciativa: la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera executiva de Cultura, Antònia Roca; el batle de Manacor, Miquel Oliver; la regidora de Promoció Cultural i Econòmica d’aquest Ajuntament, Paula Asegurado; el director adjunt de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Bartomeu Riera, i Antoni Mir, en representació de la Institució Francesc de Borja Moll, entitat que ha assumit l’organització operativa de la Diada.

Igualment, hi han fet acte de presència el director general de Música i Arts Escèniques, Rafel Brunet, i alguns dels artistes que protagonitzaran les dues jornades previstes, el dissabte 13 i el diumenge 14 d’abril: Emmanuel Danet, vinculat a la representació itinerant de rondalles que es durà a terme durant la Diada; Cecília Giménez, que intervindrà en l’activitat “Rapejant rondalles”, i Maria Adrover, integrant del grup musical Pitxorines.

L’emplaçament de referència de les diferents activitats serà el recinte de Ses Voltes, si bé les jornades transcorreran també en molts d’altres espais.

Així, per exemple, el dissabte horabaixa, es desenvoluparà l’activitat denominada “Rondalles mallorquines. Cinc rondalles d’en Jordi des Racó”, que partirà de la plaça de Cort i continuarà després l’itinerari a través de la plaça de Santa Eulàlia, la plaça de Sant Francesc, el carrer del Mirador i el carrer del Palau Reial.

Es tracta d’una representació de rondalles, a càrrec de la companyia Teatrix, que, com ha indicat el regidor de Cultura, “ens farà sentir la màgia d’aquests contes sorgits tant de la llegenda popular com de les experiències viscudes per aquells antics mallorquins”.

Una altra proposta destacada arribarà de la mà de l’historiador Gaspar Valero, que dirigirà les rutes denominades “Rondalles i llegendes de Canamunt” i “Rondalles i llegendes de Canavall”, totes dues amb punt de partida a la plaça de Cort.

En el programa no hi faltarà la música, a càrrec de Simfovents, ni els tallers, com ara els de dibuix o el de grafits, ni tampoc els jocs, amb Iràs i no tornaràs i Rondaulles, sense deixar de banda el concert de les Pitxorines, previst per al dissabte, a les 8 del capvespre.

La Diada es clourà amb la Mostra de Ball de Bot i la Dimoniada infantil.

Javier Bonet ha expressat la seva satisfacció per la posada en marxa d’una iniciativa que, tal com ha assenyalat, “reivindica la dimensió cultural, social i històrica de les rondalles”, una modalitat literària que, segons ha explicat, “es va transmetre de manera oral, passant de padrins a nets, de pares a fills, de les antigues a les noves generacions, i que descriu i recull la realitat d’aquella Mallorca rural, pagesa, que treballava al camp de sol a sol, en unes condicions molt diferents de les actuals”.

El primer tinent de batle de Cort ha remarcat també el fet que “tot i la seva transmissió oral, les rondalles han sobreviscut al pas del temps i s’han fet presents a l’època moderna”.

En aquest sentit, ha elogiat la feina de recopilació i divulgació que, a finals del segle XIX, va realitzar l’escriptor, eclesiàstic i lingüista manacorí Antoni Maria Alcover, sumada a l’aportació efectuada per l’arxiduc Lluís Salvador, autor del llibre Les rondalles de Mallorca.

Bonet ha deixat constància del fet que “la nostra illa, la nostra cultura, està en deute amb aquests dos insignes intel·lectuals i erudits, com també ho està amb totes les dones, tots els homes, que, al llarg de la història, han contribuït, dins els seus petits entorns familiars, a mantenir viu l’esperit, la lletra i el cor de les rondalles”.

El regidor ha agraït la col·laboració dispensada pel Consell de Mallorca, l’Institut d’Estudis Baleàrics i l’Ajuntament de Manacor, que ha cedit les dues escultures amb les quals s’escenificaran les rondalles En Joanet de sa gerra i La flor romanial.

Per la seva part, la vicepresidenta del Consell, Antònia Roca, ha defensat la decisió de la institució insular de declarar les rondalles Patrimoni Cultural Immaterial de l’illa de Mallorca, ja que, segons ha dit, “aquesta fórmula incidirà en la protecció efectiva d’un llegat que entre tots hem de conservar i potenciar”.

Seguidament, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha elogiat la tasca efectuada per Antoni Maria Alcover pel que fa a “la preservació de l’herència cultural més íntimament lligada a la història de Mallorca”, i ha explicat els principals aspectes de la iniciativa “Manacor Encantat”, que ha permès, segons ha remarcat, “recuperar als carrers de la ciutat les figures de personatges emblemàtics de les rondalles”.

Finalment, Antoni Mir ha valorat positivament la celebració de la Diada de ses Rondalles, ha apostat per la seva continuïtat amb vista a pròximes edicions, i ha felicitat, en aquest sentit, l’Ajuntament de Palma “per la iniciativa que ha duit endavant i que parla clarament de la sensibilitat de la corporació cap a aquest immens patrimoni de la nostra cultura”.

 


Data darrera modificació: 10 d’abril de 2024