Publicador de continguts


L’Ajuntament aprova el Pla estratègic de subvencions de Cultura amb una dotació inicial d’1,3 milions d’euros


17 d’abril de 2024

La Junta de Govern ratifica el projecte per a construir una rotonda al cementeri de Palma

Palma, 17 d’abril de 2024.- La Junta de Govern que s’ha celebrat avui ha aprovat el Pla estratègic de subvencions de Cultura corresponents al període 2024-2026, que estableix set línies de subvenció i compta amb una dotació pressupostària inicial d’1,3 milions per a cadascun dels tres anys de vigència. Aquesta quantitat, segons ha comentat la portaveu de l’equip de govern, Mercedes Celeste, pot variar segons les necessitats de cada any i de la disponibilitat pressupostària.

El Pla neix amb l’objectiu d’afavorir les iniciatives del sector cultural de Palma i de fer costat als creadors artístics en la realització dels seus projectes, activitats i esdeveniments, al mateix temps que permet a l’Ajuntament tenir un instrument de gestió que faciliti la planificació, l’execució i l’avaluació de les polítiques culturals, “entenent-les com un factor estratègic en la construcció de la ciutat i en el seu desenvolupament econòmic i social”, ha destacat Celeste.

Les set línies de subvenció que inclou el Pla són:

Línia 1. Suport a les bandes de música, escoles de música i danses tradicionals. Es tracta de fomentar iniciatives que contribueixin al manteniment i difusió de la cultura popular i tradicional i compta amb una previsió inicial de 36.000 euros.
Línia 2. Suport a la producció i a la dinamització cultural de la ciutat. En aquesta modalitat, que té un pressupost inicial de 104.000 euros, s’inclouen les següents categories: arts visuals; arts escèniques; cinema i audiovisuals; música, promoció de la lectura i espais de creació. Dins aquest apartat hi ha una sèrie de subvencions directes a activitats i entitats que es concedeixen per la importància de la seva tasca cultural i per la projecció que fan del municipi a l’exterior, que són:
•    Atlàntida Film Festival. 35.000 euros
•    Centre Cultural Casa Planas. 20.000 euros
•    Associació Art Palma Contemporani. 30.000 euros
•    Festa Flexas. 25.000 euros
•    Festival Paco de Lucía. 30.000 euros
Línia 3. Recerca, difusió i conservació del patrimoni de Palma. En aquest apartat, que té una previsió de 30.000 euros, se subvencionarà l’edició de llibres i obres audiovisuals que difonguin el patrimoni i la història de Palma, així com projectes de recerca, exposicions i projectes arqueològics amb el mateix fi.
Línia 4. Suport als establiments culturals dedicats a la promoció, l’exhibició o el comerç cultural de caràcter privat. Aquesta línia inclou tres modalitats: Art en viu, que farà costat als espais on s’ofereix arts escèniques com teatre, dansa, circ o música; Comerç cultural, que són les llibreries i galeries d’art i cinemes. Aquest apartat compta amb una previsió de 192.000 euros.
Línia 5. Suport a la creativitat i la producció de diferents manifestacions artístiques: Premis Ciutat de Palma. Es tracta de dotar la convocatòria d’aquests guardons, que es podran convocar en les següents categories: Arts Visuals, Còmic, Novel·la, Poesia, Música, Arts Escèniques, Audiovisuals, Investigació, Periodisme i Gastronomia. Aquesta línia té un pressupost de 132.000 euros i inclou els premis de Novel·la i Poesia en castellà.
Línia 6. Aportació nominativa per a dotar de seguretat la Fundació Teatre de la Mar. Amb una previsió inicial de 45.000 euros, aquesta mesura pretén contribuir a l’estabilitat i seguretat de l’activitat de la Fundació Teatre de la Mar, ja que l’Ajuntament forma part del seu Patronat des de 1999.
Línia 7. Aportació nominativa a la Fundació Es Baluard Museu d’Art Contemporani. Igual que l’anterior, el consistori pertany al Patronat del museu i aquest acull part de la col·lecció municipal d’art modern. Té una aportació inicial de 625.000 euros.

D’altra banda, en la reunió d’avui també s’ha aprovat el projecte per a construir una rotonda interna al sector 4 del cementeri de Palma. Aquesta actuació, que ha inclòs les aportacions de la Comissió de Centre Històric, pretén donar solució a un punt crític dins l’espai, ja que, segons ha explicat la portaveu, “s’hi encreuen diferents vials interns, per la qual cosa pretenem millorar la seguretat i la fluïdesa del trànsit a la zona”.

El pressupost de l’actuació és de 6.334 euros i inclou una vorada remuntable, una vorera perimetral i una zona central enjardinada. Celeste ha destacat que al centre de la rotonda es plantarà l’“Arbre del Record”, que es va instal·lar a l’entrada del cementeri el dia de Tots Sants i on els ciutadans van poder penjar missatges als seus éssers estimats morts. “Aquests missatges s’han guardat i es posaran al costat de les arrels de l’exemplar quan es planti”, ha assenyalat.

Així mateix, durant la reunió s’ha autoritzat modificar el contracte de les obres de reforma i ampliació del camp de futbol, de les pistes poliesportives exteriors i el servei de manteniment de la gespa de la instal·lació Mare de déu de Lluc, amb un pressupost inicial d’1,1 milions d’euros i un termini d’execució de 18 mesos. Aquesta modificació suposa un increment de la partida en 281.858 euros per a poder cobrir la pujada de preus dels materials i el reciclatge del material demolit, entre altres.

Celeste, igualment, ha donat compte de la modificació del contracte d’activitats educatives, culturals i de dinamització als casals de barri. En aquest sentit, ha assenyalat que s’ha fet un seguiment del nombre d’inscripcions registrades a les diferents instal·lacions i que s’ha detectat “un nombre significatiu de persones en llista d’espera en algunes activitats programades, especialment al Casal de S’Escorxador”. La portaveu ha remarcat que la llista d’espera s’ha reduït un 15 per cent del primer al segon semestre d’enguany, però que la Junta de Govern ha aprovat incrementar el nombre d’hores d’activitat en aquest centre, i traslladar-hi classes d’altres espais que no comptaven amb assistència, per a continuar reduint-la. Concretament, segons Celeste, després d’aquestes mesures, a S’Escorxador es passarà d’impartir 5.400 hores d’activitats anuals a gairebé 5.900 hores.

Finalment, s’ha aprovat declarar d’interès públic municipal la Fira del Caragol de Sant Jordi, que enguany arriba a la vint-i-dosena edició i que tindrà lloc entre el 17 i el 19 de maig. D’aquesta manera, l’equip de govern reconeix l’esforç dels promotors per a la consolidació d’aquesta Fira, que compta amb una gran participació veïnal i fomenta els productes agroalimentaris locals.

Data darrera modificació: 18 d’abril de 2024