Publicador de continguts


El Festival Palma Dansa preveu la posada en escena de 15 espectacles, amb artistes nacionals i internacionals de primer nivell


16 d’abril de 2024

L’esdeveniment, que arriba a la dessetena edició sota la direcció artística de Mar Aguiló, tindrà lloc del 24 d’abril al 4 de maig

Palma, 16 d’abril de 2024.- La dessetena edició del Festival Palma Dansa, que se celebrarà del 24 d’abril al 4 de maig, ha estat presentada aquest dimarts, a l’Ajuntament, al llarg d’una convocatòria informativa a càrrec del director general de Música i Arts Escèniques, Rafel Brunet, i la directora artística del Festival, Mar Aguiló, i amb la presència de representants d’algunes de les companyies que prenen part en aquest esdeveniment.

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dansa, previst per al pròxim 29 d’abril, aquesta cita amb la música i la cultura acull, en paraules del director general, “una oferta molt plural i diversa, formada per 15 espectacles, que inclouran performances d’artistes de primer nivell locals, nacionals i internacionals”.

Rafel Brunet ha remarcat també el fet que al capdavant de la direcció artística s’hagi situat “una de les figures imprescindibles del panorama de la dansa contemporània del país”, en referència a Mar Aguiló, ballarina i coreògrafa mallorquina que ha protagonitzat una més que rellevant trajectòria a la Companyia Nacional de Dansa.

La relació de la directora artística del Festival amb la música es va iniciar a una edat molt precoç, als tres anys, quan va assistir a les seves primeres classes de ball. Posteriorment, va fer les seves passes inicials en el món de la dansa a l’estudi de Maria Antònia Mas, a Palma.

Anys després, Mar Aguiló va partir a Lausana, a Suïssa, per a integrar-se a l’escola de ball “Maurice Béjart”, i, més endavant, es va traslladar a Madrid, on Nacho Duato la va escollir per a l’elenc principal de la Companyia Nacional de Dansa.

La nova edició del Festival Palma Dansa s’obrirà amb l’actuació dels ballarins Simon Leborgne, Ulysse Zang i Héloïse Jocqueviel.

Després d’una llarga trajectòria al Ballet de l’Òpera de París, aquests tres grans artistes es desvincularen d’aquesta prestigiosa institució europea del ballet clàssic per a enfocar les seves carreres en la creació contemporània i formar part de companyies tan representatives com la Tanz Theater Wuppertal, fundada per Pina Bausch, o la Frankfurt Dance Company, dirigida per Jacobo Godani.

La programació prosseguirà amb l’espectacle que duran a terme Israel Galván, Premi Nacional de Dansa i artista associat del Théâtre de la Ville, a París, o El Niño de Elche, considerat per la crítica especialitzada com un dels principals renovadors del flamenc.

A tot plegat, cal afegir l’espectacle previ de dansa vertical que tindrà lloc al voltant del Teatre Municipal Xesc Forteza, a càrrec de la companyia local Ploma Vertical.

La programació acollirà també una peça site specific de la productora de dansa Elamor, responsable de peces que s’han representat a equipaments com ara el Museu del Prado, a Madrid; el MACBA, a Barcelona; el Museu Nacional d’Escultura, amb seu a Valladolid, o el Museu Nacional d’Art Romà, a Mèrida.

La proposta d’Elamor per al Palma Dansa 2024 consisteix en un espectacle interactuat amb la Fundació Miró Mallorca, que compta amb la col·laboració de Miranda Alfonso, Rocío Guzmán, Antonio Moreno i Alice Godfrey.

Al mateix temps, hi ha prevista una masterclass multitudinària a la plaça Major a càrrec de Joaquín de Luz, primer ballarí, en el seu moment, de la Nova York City Ballet i actual director de la Companyia Nacional de Dansa.

Igualment, el Festival permetrà descobrir la darrera creació del coreògraf Antonio Ruz, també guardonat amb el Premi Nacional de Dansa, i donarà la benvinguda a les noves generacions de ballarins mallorquins, entre els quals cal destacar Úrsula Urgels i Tomás Sanza, integrants, actualment, de companyies de tant prestigi com la Netherlands Dans Theater i la Companyia Nacional de Dansa.

L’oferta cultural i musical del Festival es veurà encara més enriquida amb la presència dels dos primers ballarins del Ballet Nacional d’Espanya, que acudiran a Palma en representació de la seva pròpia companyia, La Venidera, sense deixar de banda la participació d’altres creadors d’avantguarda.

Els artistes i companyies de Mallorca tindran, també, el seu espai al Festival, tal com serà el cas d’UnaiUna, Maya Triay i Mariona Jaume, Ploma Vertical i la Companyia d’Alaró. A la programació s’hi sumarà el grup Qabalum, provinent de Navarra.

Cal destacar que enguany el Palma Dansa introduirà una activitat participativa molt especial, el Palma Balla, on futurs ballarins donaran mostres de la seva qualitat, durant tres dies, a la plaça Major de Palma.

Concretament, es tracta d’alumnes del Conservatori Professional de Dansa de les Illes Balears, i de diferents escoles de dansa, com ara Ángela Bruno, Maria Antònia Mas, On Stage, Palma Dance Center, 9 Espai Escènic, Llar Dansa, Francisca Tomàs i l’Escola de Dansa d’Alaró.

Paral·lelament, la programació incorpora una classe magistral a càrrec de Joaquín de Luz.

El director general de Música i Arts Escèniques ha finalitzat la seva intervenció agraint la col·laboració de les institucions, entitats, companyies i acadèmies que s’han involucrat en aquesta edició del Palma Dansa, i ha destacat, especialment, el suport del Consell de Mallorca i el Teatre Principal de Palma.

 


Data darrera modificació: 16 d’abril de 2024